dog-banner

Efter fødslen

Moren rengør og stimulerer hver hvalp grundigt indtil der kommer fint liv i den, hvorefter hun slikker den blidere og puffer lidt til den. Hvalpen søger derefter hen til en dievorte, og indtager sit første måltid råmælk. Den første mælk, råmælken, er vigtig, idet den indeholder antistoffer fra moren, der beskytter hvalpene mod smitsomme sygdomme i den første tid, indtil de er gamle nok til at blive vaccineret.

Når hvalpene sutter, frigives der hormoner, der stimulerer til yderligere mælkefrigivelse og til sammentrækning af livmoderen. Sammentrækningerne hjælper med til at uddrive yderligere hvalpe og moderkager, og kan gøre moren lidt rastløs indtil sidste hvalp er født. Hvis du er i tvivl om, der er flere hvalpe tilbage, skal du kontakte dyrlægen.

Moren kan have udflåd fra kønsåbningen i 2-3 uger efter fødslen; mørkt i begyndelsen, dernæst rødt og til sidst brunligt. Udflåddet må ikke tiltage i mængde eller være ildelugtende, da det kan tyde på en infektion.

Download skemaet og hold nemt styr på hvalpenes udvikling og sundhedsoplysninger i perioden fra fødslen og indtil de flytter hjemmefra.

dog mother and puppies