dog-banner

Vaccination beskytter

Gennem vaccination opnår din hund beskyttelse mod mange alvorlige sygdomme, og vaccination forhindrer også at smitte spredes til andre hunde.

Læs mere om hundesyge, parvo, smitsom leverbetændelse, leptospirose og kennelhoste

Vaccinationstidspunkter

Det er tilrådeligt at hvalpen er vaccineret første gang mod hundesyge, parvo og smitsom leverbetændelse ved 7-8 ugers alderen, dvs. kort før den flytter hjem til dig. På den måde opnår din hvalp en vis beskyttelse mod eventuel smitte, som den kan støde på i de nye omgivelser. Når hvalpen bliver 12 og evt. 16 uger, skal vaccinationen gentages, og dernæst igen ved ½-1 års alderen.

Således får din hvalp en god basisvaccination mod hundesyge, parvo og smitsom leverbetændelse, og derfra kan den nøjes med en revaccination hvert tredje år. Vaccination mod leptospirose og kennelhoste skal dog gives årligt, hvis din hund har behov for beskyttelse mod disse sygdomme.

Før vaccination

Det er vigtigt, at hunden er rask og ikke stresses på vaccinationsdagen og i de nærmeste dage herefter.

Indvoldsorm og deres larver kan påvirke immunforsvaret negativt, så hunden udvikler en dårligere beskyttelse efter vaccinationen. Hvis hvalpen er behandlet mod orm hos opdrætteren, er det normalt ikke nødvendigt med en ekstra ormekur før vaccination. Men hvis hvalpen ikke er behandlet mod orm tidligere, er det en god idé at give hvalpen ormekur ca. en uge før vaccinationen. Ormemidler er på recept, så du skal spørge din dyrlæge til råds.

At tænke på efter vaccinationen

Vacciner består af smitstoffer, der er svækkede (eller i nogle tilfælde dræbte) for ikke at give sygdom. Immunforsvaret danner beskyttelse mod smitstofferne i vaccinen, og således får hunden et vigtigt forspring, hvis den skulle blive udsat for de ægte usvækkede smitstoffer senere i sit liv.

Et fåtal af de vaccinerede hunde reagerer med hævelser på injektionsstedet eller hævelser i ansigtet, ørerne eller poterne. Dette er ligesom nældefeber, kløe eller ildebefindende tegn på en overfølsomhedsreaktion efter vaccinationen. Tegnene klinger oftest af inden for et døgn uden behandling, men i sjældne tilfælde kan det kræve dyrlægehjælp.

Hvis din hund får en kraftig reaktion med nogle af ovenstående symptomer, skal du kontakte din dyrlæge uden tøven.

Rabies vaccination ved udlandsrejse

Hvis din hund skal rejse udenlands, skal den som udgangspunkt vaccineres mod rabies og have et kæledyrspas, men der kan være flere krav alt efter hvor hunden skal hen.

Spørg din dyrlæge til råds eller tjek Fødevarestyrelsens hjemmeside:

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Rejse_med_kaeledyr/Sider/Rejse_med_kaeledyr.aspx

Red-Square


Særlige regler gælder for vaccination ved udlandsrejse med hund. Spørg din dyrlæge.