dog-banner

Hvalpenes udvikling

De første 2 uger

Nyfødte hvalpe er ret hjælpeløse, de kan hverken se eller høre, og de har brug for moren og deres søskende til at holde sig varme. De kan bevæge sig i små ryk ved hjælp af hoved, bryst og forben.

2-3 uger

Nu begynder hvalpenes sanser at vågne, øjnene åbnes og hørelsen forbedres også. Hvalpene bliver bedre til at bevæge sig lidt omkring i de nære omgivelser.

3-8 uger

Denne periode er begyndelsen af socialiseringsperioden, der varer indtil hvalpene er 12-16 uger gamle. Hvalpene bliver bedre og bedre til at komme omkring, og begynder at løbe rundt og lege. Legen er vigtig for udviklingen af deres sociale kompetencer. I løbet af socialiseringsperioden danner hvalpene sig et billede af, hvad der er normalt, og hvad der er fremmed/unormalt, og dette verdensbillede vil de have med sig altid. Opdrætteren har derfor et stort ansvar i at påbegynde socialiseringen, mens hvalpene bor hos deres mor.

For at blive gode familiehunde skal hvalpene vænnes til voksne og børn (under opsyn), hjemmets lyde (støvsuger, opvaskemaskine, hårtørrer, musik etc.), forskelligt underlag (græs, fliser, jord, gulv etc.), bilkørsel og eventuelt andre husdyr. Når hvalpene bliver 5 uger, kan de begynde at komme lidt ud, så de kan få nye indtryk. Det er også vigtigt at vænne hvalpene til forskellige lyde, her kan man eventuelt bruge en lyd-CD med lyde af fyrværkeri, maskinlarm, bystøj med mere.

Den nye hvalpeejer skal bygge videre på opdrætterens socialiseringsarbejde, når de får hvalpen hjem som 8 uger gammel.