dog-banner

Fødslen

En fødsel kan inddeles i faser. Den første fase er opblokningen, der varer mellem 4-36 timer. Her udvider livmoderhalsen sig, så hvalpene kan passere. I løbet af denne fase kan den højdrægtige hund være rastløs, puste, ryste, rode rundt i tæpperne i hvalpekassen, og hun kan også kaste op. Man kan se lette veer under opblokningen, men ingen presseveer.

Når selve fødslen af hvalpene går i gang, ses presseveer. En hund føder typisk mellem 3-10 hvalpe alt efter racen, og en fødsel kan derfor godt tage et døgn.

Hvalpe kan blive født forlæns eller baglæns, begge dele er normalt. Imellem presseveerne slikker hunden sig bagtil, især når en fosterhinde brister. Fostervandet kan være klart eller farvet/grumset, begge dele er normalt. Fostervandet kan gå lige før hvalpen bliver født, samtidig med, eller hvalpen kan fødes i fosterhinderne. Moren hjælper som regel selv hvalpen ud af fosterhinderne, men hvis hun ikke gør, er man nødt til at hjælpe hvalpen ud af hinderne, og frottere den lidt med et håndklæde for at hjælpe den i gang med at trække vejret. Dernæst skal moren have den tilbage.

Normalt vil moren selv slikke hvalpene rene, og stimulere stille hvalpe til at komme i gang med at trække vejret. Hvis hun ikke har succes, kan man hjælpe hende med at frottere hvalpene med et håndklæde, og fjerne slim fra mund og svælg med en finger.

Moderkager, fosterhinder og navlestreng

Moren æder gerne fosterhinder og moderkager, og bider selv navlestrengen over. Hvis hun ikke selv bider navlestrengen over, når hun frigør hvalpene fra fosterhinderne, kan man binde et stykke bomuldssnor stramt om navlestrengen, og klippe den over. Bomuldssnoren skal inden brug være kogt/overhældt med kogende vand.

Det er vigtigt at tælle moderkagerne – der er én pr. hvalp. Moderkagen kan komme efter fødslen af én hvalp, eller flere efter fødslen af flere hvalpe. Efter fødslen skal antallet passe, da der ikke må være nogle tilbage i livmoderen efter fødslen. Tæven kan være hurtig til at spise moderkagerne, så hold godt øje!

Når fødslen er overstået slapper moren af, giver hvalpene mælk, og hun vil som regel gerne have lidt at spise og drikke selv. Det skal serveres for hende i nærheden af hvalpekassen.

dog

MAN SKAL KONTAKTE DYRLÆGEN UNDER FØDSLEN:

• Hvis der går mere end et par timer imellem fødslen af to hvalpe

• Hvis der ikke er kommet en hvalp efter 30 minutter med presseveer

• Hvis der har været kraftige presseveer, der er gået i stå igen uden der er kommet en hvalp

• Hvis antallet af hvalpe og moderkager ikke stemmer