dog-banner

Flåtbårne sygdomme

Flåter kan overføre sygdomme til både mennesker og dyr. Hunde kan typisk få borreliose og anaplasmose, mens mennesker typisk kan få bl.a. borreliose og TBE hjernebetændelse.

Borreliose

Symptomer på borreliose udvikles efter 1-4 uger. Blandt de hunde, der bliver syge, ses ofte halthed, der vandrer fra ben til ben. Feber, appetitløshed og træthed forekommer også. Hos mennesker kan man se et karakteristisk ringformet udslæt omkring flåtbiddet samt hovedpine. De fleste hunde der smittes, udvikler dog ikke sygdom.

Borreliose er en bakteriel infektion og behandling med antibiotika har som regel en god effekt. Smitterisikoen kan begrænses, hvis flåten fjernes eller dør inden et døgn.

Anaplasmose

Sygdommen anaplasmose angriber fremfor alt hunde. Den forårsages af en bakterie, som formerer sig inde i de hvide blodlegemer.

Syge hunde har ofte uspecifikke symptomer som feber, træthed og appetitløshed. Men halthed og ledsmerter kan også forekomme. De fleste hunde der smittes, udvikler dog ikke sygdom. Behandling med antibiotika har sædvanligvis god effekt. Som for borreliose begrænses smitterisikoen, hvis flåten fjernes eller dør inden et døgn.

TBE

Skovflåten kan overføre hjernebetændelse (TBE – Tick-Borne Encephalitis). TBE er sjældent forekommende i Danmark, men optræder hyppigere i f.eks. Sverige og Tyskland. På Bornholm påvises der ca. 3 årlige tilfælde af TBE hos mennesker. Dertil har der været to tilfælde i hhv. 2008 og 2009 i Nordsjælland.

Flåten kan overføre TBE virus fra det øjeblik den bider. Jo længere tid den sidder fastbidt, desto mere virus kan den overføre, så også i dette tilfælde gælder det om at fjerne den hurtigst muligt.

bug-img